października 28, 2021

Poczucie własnej wartości

 




                                 POCZUCIE WŁASNEJ WARTOŚCI. 
Tematyka poczucia własnej wartości poruszana jest w wielu publikacjach. Pojęcie definiowane jest jako stan psychiczny, którego podstawą jest wiedza na własny temat. To jak siebie postrzegamy ma duże znaczenie w naszym życiu codziennym. Wpływa na to jakie podejmujemy decyzje, jak się odnajdujemy w codziennym życiu.   W dzisiejszym poście propozycja dotycząca poczucia własnej wartości w trochę innej odsłonie. Ćwiczenie prezentowane poniżej  powinno zostać poprzedzone rozmową, innymi działaniami, które przybliżą uczniowi tematykę, jak również pozwolą uświadomić sobie co może wpływać na poczucie własnej wartości. Moja propozycja dania to "zupa", ale może być "sałatka", "makaron" czy " deser". Dobrym rozwiązaniem  na początek jest wspólne przygotowanie " dania", a następnie stworzenie sytuacji w której uczeń sam wykona zadanie. Ćwiczenie wykorzystałam  w pracy z uczniami na rewalidacji. Rozumienie przenośni dla uczniów o specjalnych potrzebach edukacyjnych nie jest zadaniem łatwym także dobór tego ćwiczenia należy dopasować tak do ucznia, aby finalnie ćwiczący miał poczucie satysfakcji z wykonania zadania. Podsumowaniem może być wykonanie ilustracji do przepisu. 


Zupa „Poczucie własnej wartości”

Składniki:

500 ml racjonalności

70 dag intuicji

150 dag samooceny

160 dag życzliwości

190 dag optymizmy

listek szczęścia

szczypta samoakceptacji

można dodać  asertywność i odpowiedzialność za siebie

Sposób przyrządzania:

500ml racjonalności wlewamy do garnka o średnich rozmiarach (każdy wybiera taki garnek jaki mu pasuje), tak aby wszystkie składniki mogły się pomieścić. Gdy racjonalność jakiś czas jest w garnku dodaj intuicję, twórczość, samoocenę, życzliwość, optymizm. Na końcu wrzuć listek szczęścia i szczyptę samoakceptacji. Wszystkie składniki delikatnie mieszaj. Zupa gotuje się ile chcesz. Zależy to od ciebie.

Czas przyrządzania: 

Przygotowanie składników: sukcesywnie przez całe życie- zależnie od gotującego.

Sposób podania: danie wyeksponuj tak jak lubisz. Przystrój tym co kochasz.

Twórczego gotowania!


Materiał przygotowała: Agnieszka Olszewska




Brak komentarzy: